راهنمای گردشگری لایزنگان کلیه مناطق در ادامه مطلب باغها سهم عمدهای را در زیبایی و گردشگری این روستا برعهده دارد. بخصوص از اوایل فصل بهار تا اوایل فصل پاییز که قابلیت تنوع و سیاحت را دارا میباشد. از جمله باغهای این روستا میتوان: باغکر، چاه زرد، چاه ریگو، بیشه، کل خوش آب کشکو، گلو آبک، گلو غرفته، گلوارهای، قرقوس، سسنک، نیگو و.... نام برد. ۱- باغکر: منطقهای بسیار دیدنی با درختان بلند و قطوری که سر به فلک کشیده واقع در هشت کیلومتری شرق لایزنگان که با درختان گردو، سیب، زرد آلو، انار و بادام وبا چشمه و آب زلالش منطقهای منحصر به فرد را خلق کرده و دارای یک استخر سیمانی پر از آب و درخت گردوای بسیار تنومند به قطر شش متر میباشد و مکان مناسبی برای تفریح، استراحت و اسکان میباشد.
۲- چاه ریگو:
در منطقه غرناک (حدود ده کیلومتری نرسیده به لایزنگان) در شرق لایزنگان قرار دارد و با درختان، میوهها، چمنها و چشمه زلالش با الهام از طبیعت نشانگر عظمت حق تعالی میباشد.
۳- کل خوش آب:
در این باغ درختان سربه فلک کشیده و چمن زارهای بلند منظرهای شگفت آور به وجود آورده که چشم هر بینندهای از دیدن آن خیره میماند و به قدرت لاینفک پروردگار و هنر دست نقاش طبیعت پی میبرد. در کنار راه استخری به چشم میخورد که در فصل تابستان مکان مناسبی برای شنا میباشد. آب این منطقه از درون شکافی مه در ۱۵ متری استخر میباشد تأ مین میگردد. این منطقه به دلیل آب شیرین وگوارا یکی از خالصترین آبهای منطقه محسوب میشود که هر ساله افراد زیادی برای تفریح و گردش به این منطقه زیبا که ارتفاع آن بالغ بر ۲۲۰۰ متر است میآیند.
۴- گلو آبک:
منطقهای خوش آب و هوا دارای درختان بادام، گردو وانار که سربه فلک سائیده و شاخه در شاخه قفل شده اندو دارای چشمهای است که از شکاف سنگ بیرون میآید و همچنین دو استخر یکی با عمق دو و نیم متر و دیگری با عمق یک و نیم متر میباشد که مکان جالبی برای دوستداران طبیعت میباشد.
۵- سوسونک:
سسنک حدفاصل کل خوش آب وکل کبوتر بوده وباغی با ظاهر آراسته و درختانی تنومند و دارای استخری به عمق دو و نیم متر و درختانی چون انار، گردو، توت، بادام و منظره زیبایش یکی از اماکن زیبای لایزنگان به شمار میآید.
۶- نیگو:
منطقهای است زیبا دارای درختان قطور واقع در شرق لایزنگان با راهی سختگذر که در ۲۰ کیلومتری لایزنگان قرار دارد و یکی از دورترین باغهای روستا به شمار میرود. ارتفاع آن بالغ بر ۲۲۰۰ متر و در پشت کوه مفک قرار دارد. از محصولاتش میتوان بادام، گردو، زرد آلو، گل محمدی، انگور و..... را نام برد. همچنین دارای چشمهای است زیبا که این درختان رامشروب میسازد. این منطقه در اکثر فصلهای سال از طبیعت دلانگیز برخوردار است.
7.کوشکو:منطقه خوش اب و هوا در شمال لایزنگان علیا که دارای درختان گردو و بادام و گل محمدی میباشد که این مکان به سه قسمت به نامهای کل آب (کلاً)و کل بزگی و کل بید تقسیم شده که هر سه قسمت دارای چشمه آب بسیار با صفا میباشد.
8.مورکو: منطقه ای با هوای بسیار دلپذیر و خنک مخصوصا باب طبع فصل گرم سال که دارای درختان انگور و گل محمدی فراوان میباشد.
9.چاه پت و جلک: منطقه چاه پت و جلک به عنوان دروازه ورودی به لایزنگان از منطقه پشت کوه و نیریز و رود خور میباشد که این منطقه هم دارای درختان بادام و گردو گل محمدی است.
10.بیشه: این منطقه را میتوان بهترین و با صفا ترین منطقه اب و هوایی در کل روستای لایزنگان و منطقه داراب نامید که با وجود درختان گردو و بادام و گل محمدی و جدیداً درختان گیلاس و هلو و شلیل و الو و... هر ساله شاهد ورود گردشگران بسیاری از تمام مناطق داراب و فارس میباشد که در چند سال اخیر جشنواره گل محمدی نیز با حضور سران دولتی در این منطقه برگزار گردید.
غارها:
معمولاً در برخی کوهها حفرههایی وجود دارد که به آنها غار میگویند و اهمیت آنها بستگی به طول، آثار باستانی و.. دارد. طول برخی از غارها به بیش از ده متر تجاوز نمیکند ولی طول بعضی از آنها به دهها کیلومتر میرسد. از غارهای این منطقه میتوان به
۱- غار لای سنه
۲- غار معدن گاه (به عمق بیش از پنجاه متر و قطر دهانه نیم متر)
۳- غار باغ کر (به عمق بیش از پانزده متر و قطر دهانه دو متر)
۴- غار پیرنو (به عمق بیش از پانصد متر و قطردهانه نیم متر)
۵- غار پیر شیخ علی (به عمق حدود هشت متر و قطر دهانه حدود دو متر)
و غارهای گلو آبک، پس کمانه، چاه شمسی، چاه زرد و...... نام برد.
موقعیت جغرافیایی لایزنگان:روستای لایزنگان از توابع بخش رستاق، شهرستان داراب واقع در استان فارس، در بین رشته کوههای جنوبی زاگرس قرار دارد.
لایزنگان روستایی است کوهستانی با ارتفاع ۲۰۰۰ متر از سطح دریا. در مدارهای ۲۸ درجه و ۱۴ دقیقه عرض شرقی و۵۴درجه و۵۹ دقیقه طول شمالی که از شمال به شهرستان نی ریز، از جنوب به روستای نوایگان و قلعه بیابان، از شرق به کوهستان بخش رستاق و از شمال غرب به روستاهای شکرویه و مروارید متصل میباشد و در جنوب شرقی استان فارس وشرق داراب قرار دارد.
روستای لایزنگان به طور کامل شرایط و اوضاع جوی و اقلیمی یک نقطه میان کوهی را دارا است و از نقاط سردسیر شهرستان محسوب میگردد. سرمای آن در سردترین روزهای زمستان به دو الی سه درجه زیر صفر میرسد و در گرمترین روزهای تابستان از ۳۵ الی ۳۷ درجه سانتی گراد بیشتر نمیشود و بدین لحاظ دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است و متوسط بارندگی آن در سالهای پرباران معادل ۸۰۰ میلیمتر است.
بر گر فته از سایت ویکی پدیا
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.